Η αγορά ακινήτων σήμερα

3D-View-2

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν ιδιαιτέρως δύσκολα για την ελληνική κτηματαγορά. Οι Έλληνες είδαν τα ακίνητα τους να χάνουν από το 2007 έως το 2014 συσσωρευτικά περίπου το 40% της αξίας τους (κατά μέσο όρο). Τα αίτια είναι γνωστά και δεν απαιτείται καμία περαιτέρω ανάλυση τους. Αν και οι συνολικοί αριθμοί της χρονιάς που πέρασε, δεν ήταν καλοί, εδώ και κάποιους μήνες, δειλά δειλά,  η αγορά άρχισε να “ξεπαγώνει” ή να “κινείται”, βλέποντας τις τιμές να μην έχουν μεγάλες διακυμάνσεις, αλλά και τα “καλά” ακίνητα να αλλάζουν χέρια. Αυτό αφορά, προφανώς, κυρίως ακίνητα σε καλές και εμπορικές περιοχές. Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ, ότι για μεγάλη διάρκεια στην αρχή του έτους δεν γίνονταν μεταβιβάσεις λόγω ασάφειας του νόμου περί υπολογισμού της υπεραξίας ακινήτων.  Συνεπώς, η αγορά ακινήτων δεν μπορούσε να κινηθεί ομαλά και οι αριθμοί που έχουμε στη διάθεσή μας, θα πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά και υπό αυτό το πρίσμα. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, το 2014, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι ήταν μια χρονιά σταθμός για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, με σημαντικές εξελίξεις, κυρίως για τα διαμερίσματα.   

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν το περασμένο έτος κατά μέσο όρο 7,5 %. Σημειωτέο, ότι η αντίστοιχη πτώση ανέρχονταν το 2013 στο 10,8 %. Κοινώς, η περαιτέρω πτώση των τιμών επιβραδύνθηκε. Αξιοσημείωτο θα πρέπει να θεωρηθεί, όμως, και το γεγονός, ότι ειδικά στο τέταρτο (4) τρίμηνο του 2014 η μεταβολή των τιμών σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στο 5,4% για νέα διαμερίσματα και στο 6,1% για τα άνω πενταετίας. Συνεπώς, η επιβράδυνση της πτώσης συνεχίστηκε και εντατικοποιήθηκε προς το τέλος του έτους. Θα πρέπει να ληφθεί ως δεδομένο, ότι οι πολιτικές εξελίξεις του περασμένου Δεκεμβρίου επηρέασαν αισθητά την κτηματαγορά. Υπό αυτό το πρίσμα, η συνέχιση της επιβράδυνσης της πτώσης των τιμών, θα πρέπει να θεωρηθεί ως θετικότατη ένδειξη. Να τονίσουμε, ότι οι αναφερόμενες τιμές είναι πανελλαδικής κλίμακας, και κατ’ επέκταση δεν ξεχωρίζουν περιοχές της χώρας (τοποθεσίες ΑΑΑ), όπου οι τιμές ήδη έπαψαν να πέφτουν.  

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι η αγορά των διαμερισμάτων θα συνεχίσει τη πορεία βελτίωσης που διαφαίνεται εδώ και αρκετούς μήνες.  Η αναγγελία της κατάργησης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από τη νέα κυβέρνηση λογικά θα πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο για την αγορά διαμερισμάτων (κυρίως χαμηλής αντικειμενικής αξίας), υπό τον όρο, ότι δεν θα υπάρξει το επόμενο διάστημα κάποιου είδους “πολιτικής κακοδιαχείρισης”  της ακίνητης περιουσίας αλλά και εμφανή βελτίωση – σταθεροποίηση της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Ας αφήσουμε την αγορά ακινήτων να λειτουργήσει μόνη της … από ότι δείχνει, ξέρει αυτή πως!

——————–

Η εταιρία Μαββίδης + Συνεργάτες – Σύμβουλοι Μηχανικοί είναι στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε θέμα γύρω από το ακίνητο. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Τα στοιχεία επικοινωνίας θα τα βρείτε εδώ!