Ανάπτυξη βιομηχανίας στην Ελλάδα
Ως γνωστόν, οι εταιρίες μεταποίησης – βιομηχανίες συνεχώς πρέπει να εξελίσσονται προκειμένου να βελτιώνονται σε όλους τους τομείς και να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και τη συνεχή ανάπτυξή τους. Η διαδικασία συνεχούς βελτίωσης απαιτεί και περιλαμβάνει επενδύσεις και στον τομέα των υποδομών – κτιριακές και μηχανολογικές. Προφανώς, οποιαδήποτε κρίση δεν αλλάζει κάτι σε αυτό τον κανόνα, αν και πολλές ελληνικές βιομηχανίες έχουν περιορίσει κατά τα παρελθόντα έτη αισθητά τις κάθε είδους επενδύσεις τους, και δει τις κτιριακές, έχοντας – επί του πρακτέου – παραμείνει έτσι για αρκετά χρόνια ‘πίσω’, κυρίως αν συγκριθούν με ανταγωνιστές από το εξωτερικό, που δεν έχουν μειώσει καθόλου την ταχύτητα της ανάπτυξής τους. Δε θα αναφερθώ στις μεσο-/μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τις ίδιες τις εταιρίες αλλά ούτε και στις επιπτώσεις για την εθνική οικονομία, από αυτή την πολυετή ‘νάρκη’.
Ας κρατήσουμε, ότι η ‘επέκταση – ανάπτυξη βιομηχανίας ‘ σε εθνικό επίπεδο κατά τα χρόνια της κρίσης – επηρεασμένη και από τις γενικές εξελίξεις – όχι απλά έχει παραμεληθεί αλλά έχει οπισθοχωρήσει αισθητά. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει άμεσα και η μεταποίηση θα πρέπει να αποτελέσει έναν από τους τομείς της οικονομίας που σε επίπεδο αναπτυξιακής πολιτικής, θα πρέπει – χωρίς να δημιουργηθούν στρεβλώσεις – να υποστηριχθεί δυναμικά από το ελληνικό κράτος αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο τομέας αυτός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει συμπληρωματικά, μαζί με τον τουριστικό κλάδο, τη γεωργία αλλά και το εγχώριο real estate, τον τομέα εκείνο, ο οποίος θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και το επίπεδο των εξαγωγών της χώρας.
Ανάπτυξη βιομηχανίας στην Ελλάδα – Η λύση
Για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα πρέπει να εκπονηθεί άμεσα ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο όχι απλά θα περιλαμβάνει αλλά θα εστιάζει στην ανάπτυξη βιομηχανίας στην Ελλάδα. Ίσως ο τίτλος ‘Αναγέννηση Βιομηχανίας’ να είναι κατάλληλος για ένα τέτοιο σημαντικό έργο. Δεν αρκεί η ύπαρξη ενός νέου ‘αναπτυξιακού νόμου’, ο οποίος σε κάθε περίπτωση κρίνεται αναγκαίος και ήδη έχει αργήσει πολύ, αλλά απαιτείται η δημιουργία ενός ξεχωριστού προγράμματος με έναν κατάλογο στοχευμένων κινήσεων, μέτρων, νόμων, αποφάσεων, στρατηγικών αλλά και αρμοδιοτήτων, που θα εξασφαλίσουν την επίτευξη του σκοπού. Το καλό της υπόθεσης είναι, πως υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή παραδείγματα προς μίμηση. Θα αρκούσε, λοιπόν, να ανοίξουμε τα μάτια και τα αυτιά μας, αρκεί να το επιθυμούμε.
Αν και κατά το παρελθόν οι κυβερνήσεις δεν έδιναν την πρέπουσα προσοχή στον πολύ ευαίσθητο αυτό οικονομικό κλάδο, ήρθε η ώρα να αλλάξει αισθητά η εθνική αντίληψη, ακόμα και αν κάποιες πολιτικές ιδεολογίες παραδοσιακά ίσως να μη δίνουν προτεραιότητα στη Βιομηχανία. Πλέον, το ερώτημα είναι πολύ απλό: Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία αειφόρο ανάπτυξη που θα ‘γεννήσει’ πολλές θέσεις εργασίας? Τότε η απάντηση είναι εξίσου πολύ απλή: Πρέπει να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη βιομηχανίας στην Ελλάδα!
Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραιτήτως αναγκαίο – κάλλιο αργά παρά ποτέ – να σκεφτούμε την επόμενη μέρα, κοινώς την μετά κρίση εποχή, και το όραμα που θα μας οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν τις κάναμε αυτές τις σκέψεις και πληρώνουμε το τίμημα ….
——-
Η Μαββίδης + Συνεργάτες, μία από της λίγες μελετητικές – συμβουλευτικές εταιρία στην Ελλάδα με εξειδίκευση στον τομέα των βιομηχανιών και μεταλλικών κατασκευών, παρέχει για τεχνικά έργα των βιομηχανιών όλες τις υπηρεσίες Μηχανικού σε επίπεδο μελέτης, αδειοδότησης, επίβλεψης και τεχνικού συμβούλου. Δείτε εδώ τις υπηρεσίες μας για Βιομηχανίες. Για περαιτέρω διευκρινίσεις παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ (στοιχεία επικοινωνίας Μαββίδης + Συνεργάτες).