Αντισεισμικές κατασκευές

αντισεισμικές-κατασκευέςΚάθε φορά που χτυπάει ο εγκέλαδος την πόρτα μας και ταρακουνάει τη γη κάτω από τα πόδια μας, όταν βλέπουμε να καταρρέουν οικοδομές και να μένουν στο δρόμο εκατοντάδες άνθρωποι, όπως και τώρα στην Κεφαλονιά, τότε περνάει από το μυαλό μας η σκέψη, αν οι δικές μας κατασκευές είναι πράγματι ασφαλείς ή μήπως ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε κάποτε παρόμοιες καταστάσεις.

Η ελληνική πραγματικότητα

Πολλές από τις υφιστάμενες παλαιές οικοδομές στη χώρα μας κατασκευάστηκαν σε εποχές, όπου ίσχυαν διαφορετικά, πλέον πεπαλαιωμένα, δεδομένα γύρω από το σεισμό. Η επιστήμη δεν είχε τη σημερινή εμπειρία. Έτσι, αρκετές από τις παλιότερες κατασκευές θα πρέπει να θεωρηθούν μη ιδανικές ως προς τη σεισμική τους συμπεριφορά. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε πολλά περιθώρια να βελτιώσουμε ουσιαστικά τη φέρουσα δομή και κατ’ επέκταση την αντοχή τους. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη, ότι οι περισσότερες οικοδομές κατοικούνται σχεδόν μόνιμα, η γκάμα των τρόπων ενίσχυσης και βελτίωσης είναι πολύ μικρή και περιορίζεται στην επιδιόρθωση βλαβών, που βγαίνουν κατά καιρούς στην επιφάνεια. Κατά συνέπεια, στις παλιές κατασκευές είμαστε τελικά πλήρως εκτεθειμένοι, και το μόνο που μένει είναι η ελπίδα.

Μια νέα οικοδομή

Όταν, όμως, ξεκινάμε από το μηδέν μια νέα κατασκευή, εκεί θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τον παράγοντα σεισμό, ο οποίος εκεί που πάμε να τον λησμονήσουμε, μας υπενθυμίζει δυναμικά την ύπαρξή του. Εννοείται να θωρακίζουμε τα κτίρια μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ειδικά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, θα πρέπει να υλοποιούμε μόνο αντισεισμικές κατασκευές, που να έχουν αποδεδειγμένα μεγάλη αντοχή στο σεισμό. Επιβάλλεται, λοιπόν, η έμφαση σε αυτό το ευαίσθητο θέμα.

Αντισεισμικές κατασκευές _μεταλλικά και σύμμικτα κτίρια

Για να υλοποιήσουμε αντισεισμικές κατασκευές, οι οποίες να είναι πραγματικά επαρκείς για τα Ελληνικά δεδομένα, γενικά δεν υπάρχουν στη διάθεσή μας και πάρα πολύ τρόποι δόμησης. Προστίθενται σε αυτό και οι περιορισμοί που τίθενται είτε από τους ισχύοντες κανονισμούς, είτε από τις διάφορες ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Έτσι, τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, καταλήγουμε στην Ελλάδα σε κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα, με τεράστιες ποσότητες οπλισμού, κατά πολύ υπερδιαστασιολογημένες και με πολύ μεγάλο κόστος. Παραδόξως, επικρατεί η παντελώς λανθασμένη αντίληψη, ότι η κατασκευή από μπετόν θα είναι και η πιο ανθεκτική. Από την άλλη είναι όμως μια πολλαπλά εφαρμοσμένη λύση, η οποία έχει αναλυθεί σχολαστικά στα πανεπιστήμια της χώρας. Λαμβάνοντας, όμως, σοβαρά υπόψη και το κόστος κατασκευής, στην Ελληνική αγορά, τότε θα πρέπει να απορρίψουμε το οπλισμένο σκυρόδεμα, για να στραφούμε σε άλλες οικονομικότερες και καλύτερες μεθόδους δόμησης. Αναφέρονται η μεταλλική και η σύμμικτη κατασκευή. Εάν επιθυμείτε να μάθετε παραπάνω για τους διάφορους τρόπους δόμησης διαβάστε το άρθρο “Σύμμικτες Κατασκευές“. Πέρα από τη μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων που παρέχει η μεταλλική κατασκευή σε σχέση με μια αντίστοιχη μπετονένια, θα πρέπει να θεωρηθεί ιδανική λύση λόγω των τεχνικών ιδιοτήτων του χάλυβα. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στην ελαστικότητα του μετάλλου ως υλικού που το καθιστά καλύτερο αγωγό έναντι της απορρόφησης της σεισμικής ενέργειας. Σημειωτέο, ότι ο μεταλλικός φέρον οργανισμός έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά στο σεισμό σε σύγκριση με τον αντίστοιχο οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα. Γεγονός, δυστυχώς όχι ευρέως γνωστό.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που συχνά είναι πρωτοπόροι και μπροστάρηδες σε πολλούς τομείς, και δει στα τεχνικά θέματα, η μεταλλική κατασκευή θεωρείται η καταλληλότερη λύση για απαιτητικές περιπτώσεις, όπως είναι οι ουρανοξύστες. Εμείς στις αντισεισμικές κατασκευές γιατί να μην τους ακολουθήσουμε?

 

———————————————————–

Προφανώς, δεν μπορούν να περιγραφούν αναλυτικά όλες οι δυνατότητες και τα προτερήματα της μεταλλικής κατασκευής σε ένα σύντομο άρθρο. Ως σύμβουλοι μηχανικοί με εξειδίκευση στις μεταλλικές και σύμμικτες κατασκευές, η Μαββίδης + Συνεργάτες είμαστε, όμως, στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτησή σας γύρω από το θέμα των μεταλλικών και σύμμικτων κατασκευών, αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με τη αντισεισμική δόμηση. Ρωτήστε μας!