Ελληνικά Ακίνητα _ Κάτι γίνεται!

PA 2 (5)

Τα ελληνικά ακίνητα κατά τα τελευταία έτη, ως γνωστόν, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από το χάρτη των διεθνών επενδυτών. Παρόλο που οι τιμές των ακινήτων όλων των κατηγοριών σημείωσαν ανά την επικράτεια τεράστια πτώση, κάτι που θα έπρεπε να είχε ‘αναβαθμίσει’ την Ελλάδα εδώ και καιρό σε αγορά ευκαιριών, λίγοι ήταν εκείνοι, που τελικώς επένδυσαν μέχρι τώρα. Οι ελάχιστες επενδύσεις αυτές ήταν κατά κόρον σε μικρά και μεσαίου μεγέθους ακίνητα του τουριστικού τομέα, είτε για εκμετάλλευση, κυρίως όμως για ιδία χρήση (τουριστική κατοικία). Ακίνητα άλλων κατηγοριών παρουσίασαν ενδιαφέρον μη άξιο λόγου, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές απείχαν σχεδόν παντελώς.

Γιατί όμως τέτοια περιφρόνηση της ελληνικής κτηματαγοράς από τους ξένους επενδυτές? Είναι προφανές, ότι αυτή οφείλεται κυρίως στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί εδώ και μήνες στη χώρα. Η επένδυση σε ακίνητα έχει πάντα μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα, οπότε θα πρέπει να υπάρχει πολιτική αλλά και φορολογική σταθερότητα με ορίζοντα πολλών ετών, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη ‘δεσμευτική διάθεση’. Η Γερμανία, που με ακριβά ακίνητα και σχετικά χαμηλές αποδόσεις προσελκύει ακόμα και σήμερα διεθνή κεφάλαια, θα πρέπει να θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση. Οι συνεχείς πολιτικές αναταραχές σε συνδυασμό με τις επανωτές εκλογικές αναμετρήσεις δεν άφησαν την ελληνική κτηματαγορά να ανακάμψει. Δυστυχώς, ελλείψει οικονομικών πόρων, ούτε και οι εγχώριοι επενδυτές δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν την πτωτική πορεία. Ας σημειωθεί εδώ, ότι η ανάκαμψη της ελληνικής κτηματαγοράς θα έρθει αυτή τη φορά ούτως ή άλλως από έξω, αν και στην παρούσα φάση ακόμα και οι ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης εξαιτίας του ρίσκου της Ελλάδας.

Πάρα ταύτα, η ελληνική κτηματαγορά δεν είναι αδιάφορη για τους ‘διεθνείς παίκτες’ του real estate. Τουναντίον, οι περισσότεροι από αυτούς γνωρίζουν πολύ καλά τις τεράστιες ευκαιρίες και προοπτικές που κρύβει αυτός ο χαντακωμένος θησαυρός. Σε συζητήσεις μαζί τους, αυτό επιβεβαιώνεται συνεχώς. Από την άλλη πλευρά, όμως, πάντα υπάρχει και μία νότα ανησυχίας και δισταγμού, η οποία στο τέλος τους οδηγεί σε περαιτέρω αναμονή. Κοινώς, πηγαίνουν και πάλι ‘εις αύριον τα σπουδαία’.

Τις τελευταίες μέρες, πάντως, όταν μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου φάνηκε να αποφεύγονται οι κακές οικονομικές εξελίξεις για τη χώρα, για άλλη μία φορά άρχισαν να ‘αναθερμαίνονται’ αισθητά οι επαφές διεθνών επενδυτών με εγχώριους συμβούλους. Κάποιοι έλεγαν, ότι ‘κάτι πάει να γίνει’, ενώ κάποιοι άλλοι είδαν πως ‘τα κοράκια μύρισαν φρέσκο αίμα’ και τρέχουν. Σημειωτέο, ότι οι τιμές των ακινήτων είναι πράγματι σε εξαιρετικά επίπεδα. Ωστόσο, η προκήρυξη εκλογών άμεσα ξαναέβαλε στον πάγο τις όποιες διαθέσεις τους.

Συνεπώς, η επόμενη καθοριστική ημερομηνία είναι η επομένη των επερχόμενων εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη φορά θα πρέπει να προκύψει μία σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα αντέξει στο χρόνο και θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα. Πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λαθών και είναι ξεκάθαρο το τι πρέπει να γίνει. Η κτηματαγορά δεν ζητάει πολλά … ζητάει σταθερότητα! Ζητάει αέρα να ανασάνει! Το ελληνικό real estate είναι κυριολεκτικά στον πάτο και περιμένει την αφορμή να πετάξει. Το ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές είναι ήδη αισθητό, και όντως ‘κάτι πάει να γίνει’. Ας μην αφήσουμε να χαθεί άλλη μία ευκαιρία. Ας αφήσουμε την κτηματαγορά να πετάξει! Θα τα καταφέρουμε αυτή τη φορά?

——

Γνωρίστε τη Μαββίδης + Συνεργάτες! Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ!