Συνέντευξη στα Θεσσαλονίκης Δρώμενα (Νοέμβριος 2017)

Συνέντευξη στα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ (Τεύχος Νοέμβριος 2017)

1. Με τι ασχολείσαι και για ποιο λόγο?

Η ενασχόληση μου με την αρχιτεκτονική ήταν αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων. Ως Αρχιτέκτονας είσαι Καλλιτέχνης, Μηχανικός, Οικονομολόγος, και ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του εκάστοτε έργου προστίθενται και άλλες ειδικότητες. Αυτό και μόνο κάνει αυτό το επάγγελμα άκρως ενδιαφέρον. Πάντα ήμουν άνθρωπος των οικονομικών και του management, αλλά με καλλιτεχνικές ευαισθησίες, βλέπεις ασχολούμαι και με την παραδοσιακή μουσική, οπότε με κέρδισε το επάγγελμα, που κατά κάποιο τρόπο τα συνδυάζει, αν και ποτέ δε λειτούργησα ως ‘κλασικός’ Αρχιτέκτονας. Αυτόν τον τρόπο σκέψης τον ενσωματώσαμε και στη λειτουργία της ‘Μαββίδης + Συνεργάτες’, καθότι είμαστε πέρα από Μηχανικοί, και project managers αλλά και σύμβουλοι ανάπτυξης ακινήτων.

2. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ξεκινήσεις?

Πολύ γρήγορα αντιλήφθηκα, πως είχα πολλούς επαγγελματικούς στόχους, που μόνο δια της δύσκολης οδού του ελεύθερου επαγγέλματος θα μπορούσα να πετύχω. Έτσι, πριν 10 χρόνια ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τη Βαρβάρα, η οποία τυγχάνει πέρα από αδερφή μου και Πολιτικός Μηχανικός, και το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της εταιρίας μας , που αποτελεί το όχημα για την επίτευξη των στόχων μας. Καταφέραμε ήδη αρκετά με τους αξιόλογους συνεργάτες μας όλα αυτά τα χρόνια, μα έχουμε ακόμα αρκετά όνειρα και στόχους.

3. Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεις τη σημερινή κρίση?

Η σημερινή κατάσταση θέλει τεράστια προσοχή και έξυπνες κινήσεις. Όταν ξεκίνησε η κρίση, αποφασίσαμε να εστιάσουμε στους τομείς όπου λόγω εμπειρίας και ειδικής τεχνογνωσίας ξεχωρίζουμε ως εταιρία από τον ανταγωνισμό, και προσπαθήσαμε να το επικοινωνήσουμε κατάλληλα. Είχαμε καλούς ειδικούς συμβούλους, που μας υποστήριξαν σε αυτή την προσπάθεια. Επίσης, εστιάσαμε σε συνεργασίες με εταιρίες του εξωτερικού, και ήδη από το 2009 έχουμε υλοποιήσει αρκετά έργα εκτός Ελλάδας. Σήμερα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κύκλου εργασιών μας είναι σε έργα του εξωτερικού. Συνεπώς, η στρατηγική είναι σωστή επικοινωνία, ειδικές και προσαρμοσμένες στον πελάτη υπηρεσίες και εξωστρέφεια. Επίσης, συστατικό της στρατηγικής μας, ήταν και παραμένει η συνεργασία με κορυφαίους επαγγελματίες συμπληρωματικών τομέων, όπως Δικηγόρους, Οικονομολόγους, κλπ., προκειμένου να παρέχουμε σε επενδυτές – κυρίως από το εξωτερικό – ολοκληρωμένες λύσεις.

4. Πως βλέπεις να εξελίσσονται τα πράγματα στο μέλλον?

Ως χαρακτήρας είμαι πάντα αισιόδοξος. Κάποιοι με θεωρούν ακόμα και ονειροπόλο, αλλά η αισιοδοξία είναι αυτή, που σου δίνει δύναμη και κουράγιο, οπότε ας είμαστε και λίγο ρομαντικοί και οραματιστές. Η χώρα μας είναι κατά την άποψη μου σε ένα σημείο καμπής, αχνοφαίνονται τάσεις βελτίωσης. Ναι μεν η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί αρκετά, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Σε αυτό το ‘ταξίδι’, όμως, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε αρκετούς τομείς, μιας και η Ελλάδα – σαν ‘οικόπεδο’ – τις προσφέρει απλόχερα. Συνεπώς, με έξυπνες κινήσεις και σωστή στρατηγική, εκτιμώ πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα αισθητά. Εξαρτάται κυρίως από όλους εμάς, αλλά ‘ναι’ τα πράγματα θα πάνε σίγουρα καλύτερα! Το μάθημα της κρίσης ήταν, πάντως, να μην δουλεύει κανείς μόνο με την ενδοχώρα, και αυτό εμείς θα προσπαθήσουμε να το τηρήσουμε για πάντα.


Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του Αλέξανδρου Μαββίδη και στο ψηφιακό τεύχος (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ).

Για ερωτήσεις είμαστε πάντα στη διάθεση σας. Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας εδώ!