ESPA
<

Προαγοραστικός έλεγχος ακινήτων

Ο στόχος της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα είναι να χτίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, “πετραδάκι, πετραδάκι …”, όπως αναφέρει και το λαϊκό άσμα, την ιδιόκτητη κατοικία, που θα στεγάσει τα όνειρά τους. Αν και στις μέρες μας η αγορά μιας νέας κατοικίας φαντάζει, λόγω των οικονομικών δυσχερειών, μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, ο Έλληνας δεν αποκλίνει από το στόχο αυτό. Μη έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από τα ακίνητα, δικαιολογημένα ένας δυνητικός αγοραστής θα έχει αρκετές αμφιβολίες και θα αναρωτιέται: «Τι πρέπει να προσέξω, όταν αγοράζω σπίτι» ή αντίστοιχα «Τι πρέπει να προσέξω, όταν αγοράζω οικόπεδο». 

Στα πλαίσια, λοιπόν, της αγοράς ακινήτων, η Μαββίδης + Συνεργάτες παρέχει ένα πακέτο υπηρεσιών, το οποίο εμείς το ονομάζουμε Προαγοραστικός έλεγχος ακινήτων (στα αγγλικά: due diligence). Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει όλους τους ανά περίπτωση απαιτούμενους ελέγχους, που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι, το ακίνητο που θα αγοράσετε θα είναι από όλες τις απόψεις «εντάξει». Προφανώς, απαιτούνται άλλοι έλεγχοι για οικόπεδα και άλλοι για υφιστάμενα κτίσματα.

Έτσι ξεχωρίζουμε δύο περιπτώσεις με τις αντίστοιχα απαιτούμενες υπηρεσίες ελέγχου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

Αγορά οικοπέδου

 • Έλεγχος αρτιότητας και οικοδομησιμότητας
 • Έλεγχος επιτρεπόμενων χρήσεων γης
 • Έλεγχος ύπαρξης αυθαίρετης δόμησης
 • Έλεγχος λοιπών ισχυόντων δεδομένων και περιορισμών ανά περίπτωση

Στην περίπτωση που αγοράσετε οικόπεδο και θέλετε να κατασκευάσετε κάποιο κτίσμα, μπορούμε να αναπτύξουμε από κοινού την καλύτερη λύση για εσάς, που θα είναι λειτουργική και οικονομική, αλλά και πολύ υψηλού επιπέδου αισθητικής (δείτε εδώ τις αντίστοιχες υπηρεσίες μας).

Αγορά κτίσματος  

 • Έλεγχος δεδομένων οικοπέδου – αγροτεμαχίου
 • Τεχνικός έλεγχος κατασκευής
 • Έλεγχος ύπαρξης αυθαίρετης δόμησης
 • Εκτίμηση ποιότητας της φέρουσας δομής του κτιρίου
 • Εκτίμηση κατάστασης τεχνικού εξοπλισμού
 • Έλεγχος δυνατότητας επέκτασης κτιρίου
 • Έλεγχος λοιπών ισχυόντων δεδομένων και περιορισμών ανά περίπτωση

Στην περίπτωση αγοράς παλαιάς κατασκευής συνιστούμε οπωσδήποτε τον αναλυτικό έλεγχο της φέρουσας δομής, καθώς και την πραγματοποίηση ελέγχου – υπολογισμού της στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού. 

Στα πλαίσια της τεχνικής αναβάθμισης ή και της ανακαίνισης υφιστάμενου κτίσματος μπορούμε να παρέχουμε όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες για εσάς (δείτε εδώ ενδεικτικά τις υπηρεσίες ανακαίνισης).

Στη Μαββίδης + Συνεργάτες παρέχουμε πέρα των κλασσικών υπηρεσιών Αρχιτέκτονα και Πολιτικού Μηχανικού, και υπηρεσίες συμβούλου ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας (βλ. εδώ τις αντίστοιχες υπηρεσίες μας). Κατ’ επέκταση, σας προτείνουμε να προβείτε και στην αξιολόγηση του ακινήτου από πλευράς εναλλακτικής εκμετάλλευσης, καθώς δεν πρέπει ποτέ να αποκλείσετε το σενάριο της εμπορικής εκμετάλλευσης ενός ακινήτου. Επίσης, για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να απαιτηθεί η μετακόμισή σας σε άλλο κτίριο, οπότε καλό είναι, να αναλυθεί πριν από την αγορά και η δυνατότητα μεταπώλησης του ακινήτου.   

Αναφέρεται ότι, η εταιρία μας παρέχει μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες Μηχανικού. Σε κάθε περίπτωση σας συνιστούμε, να συμβουλευτείτε και Νομικό Σύμβουλο – Δικηγόρο, με εμπειρία στο δίκαιο περί ακινήτων, προκειμένου να ελεγχθούν και τα νομικά δεδομένα γύρω από την αγοραπωλησία του ακινήτου που θέλετε να αγοράσετε (τίτλοι ιδιοκτησίας, κλπ.). Επίσης, θεωρούμε πολύ σημαντική τη συμμετοχή φοροτεχνικού συμβούλου για ενημέρωση σας ως προς όλες τις παραμέτρους φορολόγησης κατά τη φάση της αγοράς αλλά και της διατήρησης του ακινήτου (βλ. άρθρο μας για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α).

——–

Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις είμαστε στη διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ!

Επί τη ευκαιρία σας καλούμε να μας γνωρίσετε λίγο καλύτερα (πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην αρχική σελίδα της Μαββίδης + Συνεργάτες).

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Your Name (required)

  Your Email (required)

  Subject

  Your Message

  captcha

  GOOGLE MAPS


  View Mavvidis + Partners in a larger map