Τουριστικά ακίνητα – μια ευκαιρία για επενδυτές και για την Ελλάδα

Τουριστικά ακίνηταΗ οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της Ελληνικής οικονομίας. Ο τομέας του real estate, όμως, έχει καταγράψει τεράστια συρρίκνωση. Η κρίση όχι μόνο πάγωσε αρκετά υπό ανάπτυξη έργα, αλλά σταμάτησε και έργα που ήδη ήταν σε εξέλιξη.

Το γεγονός, όμως, ότι η Ελλάδα – σύμφωνα και με την άποψη έγκυρων οικονομολόγων – θα περάσει σύντομα και πάλι στην ανάπτυξη, διαμορφώνει σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές ακινήτων, τις ιδανικές συνθήκες για μια επένδυση σε ακίνητα στην Ελλάδα σήμερα. Ο τομέας αυτός θα συμβάλλει δυναμικά στην ερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Η κατάσταση στη χώρα κρίνεται πλέον σταθερή, και αυτό ωθεί εγχώριους και διεθνείς επενδυτές στην ανίχνευση επενδυτικών ευκαιριών σε ακίνητα σχεδόν κάθε είδους. Προφανώς, προτεραιότητα έχουν τα μεγάλα ακίνητα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως, και αρκετά μεσαίου μεγέθους.

Ως επακόλουθο της εξαιρετικής τουριστικής περιόδου του 2013, που σημείωσε αύξηση κατά περίπου 15,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, πολλοί επενδυτές εστιάζουν στα τουριστικά ακίνητα. Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό ολοένα και αυξάνεται. Πέραν από τα ξενοδοχεία, ενδιαφέρον παρουσιάζουν συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών καθώς και πολυτελείς οίκοι ευγηρίας. Ο πολλά υποσχόμενος τομέας του τουριστικού ακινήτου προσφέρει σε επενδυτές τεράστιες ευκαιρίες, και ήδη διαφαίνεται, πως θα είναι ένας από τους τομείς, που θα προσελκύσει τα επόμενα έτη τις περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό. Έχοντας κατά νου και τις αυξητικές τάσεις στον τουρισμό, η αγορά αυτή θα συνεχίσει να μεγαλώνει και έτσι θα γίνεται όλο και πιο ελκυστική για επενδύσεις. Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η Ελλάδα είναι ο τέταρτος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουριστικά ακίνητα

Σε μια τουριστική χώρα όπως είναι η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός παράγει παραπάνω από το 16% του ΑΕΠ, θα περίμενε κανείς να αντικρίσει πλήρως αναπτυγμένα και σύγχρονα τουριστικά ακίνητα. Τουναντίον, σε μεγάλο βαθμό – και σε σύγκριση με ανταγωνιστικές αγορές – τα τουριστικά ακίνητα είναι πεπαλαιωμένα και με σημαντικά ελλείμματα σε θέματα εξοπλισμού. Αν και εκ πρώτης όψεως αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί αρνητικό, σε δεύτερη ανάγνωση είναι θετικό, καθότι δημιουργεί ανάγκες που αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες.

Οφείλει να αναφερθεί, ότι στη χώρα μας υπάρχουν ελάχιστα πολυτελή ξενοδοχεία και resorts που να καλύπτουν ειδικές ανάγκες και απαιτήσεις, όπως boutique hotels, ξενοδοχεία ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, ξενοδοχεία για ειδικές κατηγορίες χρηστών, ειδικά τουριστικά πακέτα, κλπ. Στη διεθνή τουριστική αγορά, όμως, ακριβώς αυτά είναι τα προϊόντα που έχουν τεράστια ζήτηση, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από την υφιστάμενη προσφορά στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί ένα θετικότατο επιχείρημα για επενδύσεις στη χώρα μας, και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη. Σημειωτέο, ότι ήδη κάποιοι επενδυτές ασχολούνται με την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών εγκαταστάσεων. Αυτές, όμως, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, ακόμα κι αν υλοποιηθούν όλες.

Ας αναφερθεί ακόμα, ότι υπάρχουν – λόγω της ιδιαίτερης τρέχουσας περίστασης – μεγάλες εκτάσεις και υφιστάμενα παλαιά ξενοδοχεία, που είναι διαθέσιμα υπό πολύ καλούς οικονομικούς όρους. Επίσης, οι δυνητικοί επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν και από επιδοτήσεις, που παρέχονται υπό συγκεκριμένους όρους από το Ελληνικό κράτος.

Τρέχουσες εξελίξεις στην τουριστική αγορά

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η περσινή τουριστική περίοδος ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη. Για την τρέχουσα χρονιά αναμένεται, όμως, περαιτέρω αύξηση, καθώς οι μεγάλες τουριστικές εταιρίες – providers έχουν ήδη δεσμεύσει μεγαλύτερο αριθμό θέσεων. Πέραν τούτου, οι σχεδιασμοί των αρμόδιων φορέων στοχεύουν στην προσέλκυση 24 εκατομμυρίων τουριστών το έτος 2021. Τα απαραίτητα μέτρα ήδη αποφασίζονται. Όλα τα παραπάνω προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον σε διεθνείς επενδυτές και funds. Τα πρώτα έργα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, ενώ αναμένεται και περαιτέρω αύξηση του ενδιαφέροντος. Η παρούσα χρονική στιγμή είναι ιδανική για την προετοιμασία μιας επένδυσης ή και για μια πρώτη έρευνα για επένδυση στην Ελλάδα.

Ευκαιρίες για δυνητικούς επενδυτές

„Μέσα σε δυσκολίες υπάρχουν πάντα και ευνοϊκές ευκαιρίες“, είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, και η ελληνική αγορά ακινήτων – ειδικά στον τομέα των τουριστικών ακινήτων – προσφέρει στην παρούσα χρονική στιγμή κυριολεκτικά ιδανικές ευκαιρίες.
Η αγορά των τουριστικών ακινήτων αποτελεί στην Ελλάδα μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά με πολύ καλές προοπτικές. Η έλλειψη σε συγκεκριμένα τουριστικά προϊόντα, οι ιδανικές συνθήκες που παρέχει η Ελλάδα, και τα πεπαλαιωμένα ξενοδοχεία σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση και την πλέον ιδανική συγκυρία δημιουργούν τις κατάλληλες αν όχι ιδανικές προϋποθέσεις για μια επένδυση στην Ελλάδα.

„Όποιος αργεί πολύ, τιμωρείται από τη ζωή“, είπε πριν λίγα χρόνια ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Για επενδυτές, οι οποίοι είτε δεν αναγνωρίζουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελληνική αγορά, είτε ηθελημένα τις παραβλέπουν, ισχύει ακριβώς το ίδιο. Στην Ελλάδα θα διαχωριστούν για άλλη μία φορά το επόμενο χρονικό διάστημα οι πρωτοπόροι από αυτούς που απλά ακολουθούν …