Και τώρα τι χτίζουμε?

IMG_1018Τη φωτογραφία του άρθρου, πιθανώς κάποιοι από εσάς να τη θυμούνται ως μία εικόνα του παρελθόντος ή ως ένα από τα “παλαιά” επαγγέλματα που πλέον έχουν “χαθεί”, όπως για παράδειγμα το επάγγελμα του γανωτή ή του πεταλωτή. Ο μπετατζής στην Ελλάδα δεν χάθηκε, όμως, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, αλλά λόγω της έλλειψης κατασκευαστικών έργων. Σας υπενθυμίζω, ότι η οικοδομική δραστηριότητα, λόγω διαφόρων αιτιών (οικονομική κρίση, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΝΦΙΑ, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, φόρος υπεραξίας ακινήτων, κλπ.), έχει υποστεί από το 2007 έως και το 2014 μείωση, σε όγκο, που ξεπερνά συσσωρευτικά το 90%.

Εύλογα, και για εμάς τους υπόλοιπους που απασχολούμαστε στον τομέα των κατασκευών, τίθεται το ερώτημα … “Και τώρα τι χτίζουμε?” Επίσης, τι ανάγκες υπάρχουν σήμερα που δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο απόθεμα, μιας και χιλιάδες ακίνητα κάθε είδους και μεγέθους είναι διαθέσιμα, είτε προς πώληση είτε προς μίσθωση? Ποιο θα είναι το μέλλον της οικοδομής στη χώρα μας? Και πως θα πάρει εμπρός η οικοδομική δραστηριότητα?  Ή μήπως δεν μπορεί να πάρει?

Ας δούμε, λοιπόν, τις προοπτικές του κλάδου στην Ελλάδα για τα επόμενα έτη. Ως γνωστόν, ο τομέας των κατασκευών ανακάμπτει χρονικά πολύ αργότερα από τους περισσότερους λοιπούς τομείς της οικονομίας, ενώ ανήκει σε αυτούς που πλήττονται πρώτοι από μία οικονομική κρίση … κοινώς, διπλό το κακό! Κατ’ επέκταση, θα πρέπει πρώτα να γίνει αισθητή η ανάκαμψη της οικονομίας στους λοιπούς τομείς και να παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να γίνει ορατή μία βελτίωση στον τομέα των κατασκευών, πάντα όμως υπό τον όρο, ότι θα δημιουργηθούν και πραγματικές νέες ανάγκες σε χώρους.

Πως λειτουργεί η αγορά των κατασκευών? Η ανάγκη σε χώρους εκ των πραγμάτων ακολουθεί συνήθως άλλες εξελίξεις. Σπανίως ισχύει το αντίθετο. Ας το δούμε και ιστορικά. Όταν για παράδειγμα αναπτύχθηκε στη χώρα η βιομηχανική παραγωγή, κατασκευάζαμε μεγάλες εργοστασιακές εγκαταστάσεις στα πέριξ των μεγάλων αστικών κέντρων. Όταν άρχισε να ανθίζει ο βιομηχανικός τομέας, κατασκευάζαμε πολυκατοικίες για τους εργαζόμενους, που είχαν έρθει από την επαρχεία στις μεγάλες πόλεις. Όταν αναπτυσσόταν  ο εγχώριος τριτογενής τομέας της οικονομίας, δηλαδή οι υπηρεσίες, χτίζαμε σύγχρονα κτίρια γραφείων. Όταν άρχισε να υπάρχει τουριστικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, κατασκευάζαμε ξενοδοχειακές μονάδες. Όταν η Ελλάδα οργάνωνε τους Ολυμπιακούς αγώνες, χτίζαμε γήπεδα και υποδομές. Όταν άλλαζαν οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, χτίζαμε εμπορικά κέντρα και πολυχώρους. Όταν οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας αποτελούσαν επενδυτική ευκαιρία, αναπτύσσαμε φωτοβολταϊκά πάρκα τεραστίων διαστάσεων. Τώρα όμως τι χτίζουμε? Ποια θα είναι η νέα αφορμή που θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη και του κατασκευαστικού κλάδου?

Θεωρώ, λοιπόν, ότι το κράτος γρήγορα θα πρέπει να συντάξει συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, που θα επιτρέπει στις παραγωγικές δυνάμεις να “γεννήσουν” τη νέα αφορμή ανάπτυξης για τον κατασκευαστικό κλάδο. Η ανάγκη για νέους χώρους προϋποθέτει, άλλωστε, νέες δραστηριότητες και κίνητρα – αφορμές, που όμως μέχρι τώρα δυστυχώς δε διαφαίνονται. Αντιθέτως, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι τα αντικίνητρα ειδικά στην αγορά ακινήτων είναι τεράστια.

Συνοψίζοντας, διαπιστώνω λοιπόν, ότι για να αρχίσει να κινείται η κατασκευαστική αγορά απαιτούνται:

  • η ανάπτυξη κάποιων τομέων της εθνικής οικονομίας και η παραμονή τους σε αναπτυξιακή τροχιά για κάποια έτη,
  • η πολιτική σταθερότητα,
  • γ. ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο – αναπτυξιακό μοντέλο,
  • η δυνατότητα χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα,
  • πολλά οράματα και πολλές φρέσκες ιδέες, που δημιουργούν νέες ανάγκες, και πάνω από όλα
  • η αφορμή για να “γυρίσει” η αγορά.

Αν, λοιπόν, λάβουμε υπόψη όλα τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς, ότι πιθανώς θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια, για να υπάρξει κάποια “ομαλοποίηση” στον κατασκευαστικό κλάδο. Μέχρι που να δούμε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη νέα εποχή στον τομέα των κατασκευών, εμένα θα μου επιτρέπετε να ρωτάω συνεχώς … και τώρα τι χτίζουμε?

——-

Για ερωτήσεις είμαστε πάντα στη διάθεση σας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ! Ή εάν θέλετε, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας, για να μας γνωρίσετε! (www.mavvidis.com)